3 pyszne wegańskie pasty na pieczywo

  • 08 Aug 2019
  • Dodane przez Marzena Michalec
  • Kuchnia

Z czym weganie jedzą kanapki skoro nie jedzą serów, szynek czy jajek? A może wcale ich nie jedzą, bo jedzą tylko sałatę? To już wcale nie jest śmieszne ;) Abyś mogła doświadczyć kolejnego wegańskiego smaku tym razem z przeznaczeniem na pieczywo, dzielę się z Tobą moimi trzema sprawdzonymi przepisami na smaczne pasty. Podstawą ich przygotowania będzie ciecierzyca, papryka i przyprawy. Obecnie trwają zbiory polskiej papryki, więc i z tego warzywa w polskiej wersji zrobisz smaczny pożytek, o czym przekonasz się poniżej.

1.KLASYCZNY HUMMUS PIETRUSZKOWY

Zdarza mi się go kupować kiedy mam niedoczas, ale…smak domowej pasty a tej ze sklepu to jak dzień do nocy! To pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini (pasta na bazie nasion sezamu) i przyprawami, którą po raz pierwszy miałam okazję spróbować w Jordanii. Tym razem proponuję dodać do całości natkę pietruszki lub klasycznie położyć ją na kanapki z hummusem. Co pasuje idelanie do tej wersji pasty? Chrupiące pieczywo vege lekkie od Sonko. U mnie najczęściej w wersji pomidorowowej.

SKŁADNIKI:

  • 400 g suchej ciecierzycy/cieciorki (obie nazwy oznaczają to samo)
  • 200 g tahini (kupisz w większości sklepów już gotowe)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • kmin rzymski
  • pieprz
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:  

Zaczynamy od samej cieciorki. Trzeba ją namoczyć w wodzie przez całą noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia po wypłukaniu i dolaniu świeżej wody gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Pamiętajmy zasadę numer jeden - żadnej soli podczas gotowania!

Po odcedzeniu wrzucam kulki do miksera, dodając tahini i resztę składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili tworzy się kremowa, gęsta masa, którą z powodzeniem można posmarować kanapki lub wafle.

Jak hummus to tylko z porządną dawką świeżej pietruszki.

Zdrowy humus

Gdy zajadam się hummusem, to nie tylko cieszę się jego fenomenalnym smakiem, ale również jego prozdrowotnymi właściwościami. Hummus nie tylko poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, ale również działa przeciwnowotworowo, reguluje poziom cukru i wzmacnia organizm.

Cieciorka i kmin to dwaj przyjaciele. Rośliny strączkowe są ciężkie w trawieniu. Kmin zredukuje gazy i ułatwi ten proces. Cieciorka nie powoduje gazów, gdy dobrze ją wypłuczesz i namoczysz w wodzie z sodą na przynamniej 10  godzin. Jeśli  podczas gotowania cieciorki pojawi się piana, to należy ją zdjąć.

Hummus - dodatki

Do hummusa można dodać klasyczne dodatki - czosnek, sok z cytryny, sól, kumin, Tahiti, suszone pomidory, szpinak i odrobinę oliwy z oliwek. Przyda się także świeżo posiekana natka pietruszki do posypania na wierzchu i ostra lub łagodna papryka. Hummus można podrasować dodając do niego gotowane i podsmażane pieczarki z papryką i bakłażanem, albo paprykę. Miksuje się wszystko na drobną papkę i gotowe. Pyszny hummus można przełożyć do małych słoiczków. Jednak pamiętaj, że szybko ulega zepsuciu, dlatego róbmy go często, ale w mniejszych porcjach.

Hummus a humus

Ten niuans w pisowni, to jedno „m”, niesie jednak ze sobą znaczącą różnicę. Hummus to opisany powyżej przysmak, zaś humus to nazwa organicznego nawozu. Warto więc zwracać uwagę no to, gdy piszemy o naszym smakowitym daniu z cieciorki, by ktoś nie posadził nas o dziwaczne nawyki żywieniowe.

2.PASTA Z CZERWONEJ PAPRYKI

SKŁADNIKI:

  • 4 czerwone papryki średniej wielkości
  • ćwierć papryczki jalapeno (jeśli lubisz pikatne! jeśli nie, pomiń ten składnik)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół dużej cebuli 
  • 2 marchewki
  • mały kawałeczek selera (korzeń) 
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz do smaku
  • rozmaryn
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • liście bazylii

PRZYGOTOWANIE

Nastaw piekarnik na 180C. Umyj i wydrąż papryki, pokrój na ćwiartki. Blachę posmaruj olejem kokosowym lub jakimś do pieczenia, który masz pod ręką i połóż papryki. Polej je olejem, osól i włóż do piekarnika. Piecz ok. 45 – 50 min.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce (ja wrzucam do blendera dzięki temu opuszki palców mam całe). Pokrój cebulę, usmaż ją w rondelki na oleju (ja używam oleju kokosowego). Po zeszkleniu dodajemy przyprawy: rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Upieczoną paprykę blenduj na gładką masę. Dodaj to garnka z cebulą i przyprawami i duś przez kilka minut. Wyciągnij liść i ziele, a całość zblenduj. Dodaj bazylię do dekoracji i smaku.

3.PASTA Z CICIERZYCY z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

  • ok. 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (u mnie cały słoik ma 270 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 1-2 łyżki oliwy (można wykorzystać olej z pomidorów)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól - używam gruboziarnistej, himalajskiej, która rozrkuszam w moździerzu
  • pieprz
  • łyżeczka tahini
  • kmin rzymski
  • cytryna
  • soda oczyszczona do gotowania ciecierzycy (1 łyżeczka)

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę moczymy ok.8-12h zalewając wodą, tak by zakryć ziarna. Ciecierzyca spęcznienie. Po tym czasie gotuj ją ok. 30 - 40 minut z dodatkiem sody jak w przepisie pierwszym. Następnie skrop ciecierzycę cytryną i wrzuć wszystkie pozostałe składniki do blendera i miksuj. Gotową masę przełóż do słoiczka lub salaterki i gotowe!

Tekst powstał przy współpracy z Sonko znamizdrowo.pl :)