Pasztet wegański

  • 17 Jan 2017
  • Dodane przez Marzena Michalec
  • Kuchnia

Miało być jedzenia na tydzień, ale rozeszło się w 2 dni po naszych brzuchach.  Był humus, zupa z soczewicy i…pasztet oczywiście wegański.  Dziś narobię Wam smaka na pyszny pasztet właśnie. Próbujcie i smakujcie.

Składniki na foremkę ok 1 kg:

  • czerwoną soczewicę  1 szkl. – najszybciej ją ugotujesz,
  • warzywa: marchew – 2 sztuki, cebula – 2 sztuki, seler kawałek, natka pietruszki według uznania, czosnek 4 ząbki,
  • słonecznik- 1/2 szkl.,
  • siemię lniane mielone – 4 łyżki,
  • sezam – według uznania
  • płatki owsiane- 1/2 szkl.,
  • majeranek -2 łyżki,
  • słodka papryka – 1łyżka,
  • listek laurowy- 2szt.
  • kolendra – 1 łyżka,
  • gorczyca ½ łyżki
  • kmin rzymski, 1 łyżka
  • oliwa z oliwek ¼  szkl.
    sól himalajska – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Zalej soczewicę 2 szklankami wodą i gotuj przez 20 min na małym ogniu. Dodaj listki laurowe, sól.  Wyciągnij listki.

Zalej słonecznik wrzątkiem i odstaw na 15 min, następnie odcedź.

Pokrój cebulę i podsmaż na oleju, dodaj startą  marchewkę i seler, duś przez ok. 10 min pod przykryciem.

Do soczewicy dodaj warzywa, słonecznik, czosnek,  płatki owsiane i przyprawy. Wszystko wymieszaj, nie blenduj.

Masę wyłóż na foremkę wyścieloną papierem do pieczenia  z kapką oleju.  Po wierzchu posyp ziarnami  sezamu.

Pieczenie

Piec pasztet w 180 C przez około 45-60min. aż będzie przypieczony  z wierzchu ,a boki pasztetu oddzielą się od foremki. Ważne aby pasztet się ostudził przed pokrojeniem.

Smacznego!