Orzeźwiający koktajl czy pożywny krem?

  • 30 May 2017
  • Dodane przez Marzena Michalec
  • Kuchnia

Smaczliwka! Na pewno smaczna, a i owszem może przypominać kolorem oliwkę. Niech jednak to nie zwiedzie, bo smaczliwka to nic innego jak polska nazwa awokado, które dziś wyjątkowo polecam wspólnie z NaturAnna. Przekonaj się dlaczego i koniecznie wypróbuj naszych dwóch topowych przepisów!

BOGACTWO ODŻYWCZE

75% awokado to tłuszcz! Ale bądź spokojna, to zdrowy tłuszcz, bo jednonienasycony, które kontroluje Twój cholesterol. Nie patrzmy zatem na jego kaloryczność - połówka dziennie wystarczy - korzyści zdrowotne wygrywają!

Smaczliwka (jakoś wyjątkowo ta nazwa mi się spodobała) to także bomba witamin, a wśród nich w sporych ilościach: E,C, K do tego kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, cynk.

WŁAŚCIWOŚCI

Dla mnie „piątka” dla smaczliwki za to, że pomaga nam kobietom łagodzić objawy PSM – czyli napięcie przedmiesiączkowe. Pomaga przy regeneracji mięśni, zapobiega także skurczom, co w przypadku osób aktywnych ma dodatkowe znaczenie. Jedna smaczliwka o wadze 140g obrana i bez pestki, to:

  • 230 kcal
  • 20g tłuszczu
  • 10g węglowodanów
  • ok. 5g błonnika

Jesteś wkurzona, zestresowana? Sięgaj po smaczliwkę! Dzięki sporej dawce magnezu uspokaja i poprawia nastrój! A jeśli połączysz to z bieganiem, sukces murowany!

Smaczliwka ma także sporo kolagenu, który wpływa na jędrność skóry. Zmarszczki więc? Jakie zmarszczki!

Dzięki zawartości kwasu foliowego, polecany jest kobietom w ciąży. A jak wiadomo kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Cukier! Co ma wspólnego smaczliwka z cukrem? Okazuje się, że reguluje jego poziom, co może mieć jeszcze większe znaczenie u osób chorych na cukrzyce.

Pestycydy! Awokado ma ich w sobie stosunkowo mało i zostało zakwalifikowane do tych warzyw (no właśnie owoc to czy warzywo hm…), które zawiera ich minimalne ilości
Co jeszcze zyskujemy dzięki pysznemu kremowi? Awokado ponadto wspomaga naturalny detoks wątroby.

Jak jeść smaczliwkę?

Na wiele sposobów jako dodatek do sałatek, past, koktajli. Dziś z NaturAnna stawiamy na pyszne, słodkie i odżywcze!

PRZEPIS

KREM z AWOKADO

  • 1 miękkie avocado
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • kilka kropel soku z cytryny – dla smaku, ale też dla wyglądu – pasta bez tego dodatku szybko zrobi się ciemniejsza. 

Miksujemy na gładką masę i gotowe.Można używać jako smarowidła do kanapek czy naleśników. Albo wyjadać klasycznie w pojemnika.

Banany - szybki zastrzyk energii, a także poprawa nastroju (zwiększają produkcje serotoniny w organizmie). Są również świetnym probiotykiem - pożywką dla przyjaznych bakterii jelitowych, które wspomagają procesy trawienne i zwiększają odporność organizmu. Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej w nim antyoksydantów (tak, te w czarnej skórce)!!!

Kakao - równie dobre źródło przeciwutleniaczy, hamuje mechanizmy sprzyjające starzeniu, chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV. Korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.

SMOOTHIES z AWOKADO + MANGO

  • 1 miękkie awokado
  • 1 miękkie mango
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 banan
  • wiórki kokosowe do zagęszczenia
  • 1 łyżeczka miodu.

Wszystkie składniki zblenduj, schowaj koktajl do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na dłużej.


 

SMACZNEGO :)