Krem z marchwi - przepis

  • 23 Jan 2017
  • Dodane przez Marzena Michalec
  • Kuchnia

Stopniowo przerzucamy się na coraz większą ilość wegańskich potraw, które wspólnie z moim  partnerem, Rudim przygotowujemy przez weekend na kilka dni. Tym sposobem powstał w sobotę humus, pasta z awokado, ciasto czekoladowe i brauni. Na naszym wegańskim stole pojawił się też krem marchwiowy. Pyszny, pożywny i zdrowy. Idealny na zimowe popołudnia i z dawką witamy A!  

 

SKŁADNIKI:

  • 4 duże marchewki,
  • 1 cebulka,
  • por biała część,
  • 1 pnącz seleru naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mleczko kokosowe (ciut, ciut),
  • rozmaryn – 2 łyżeczki,
  • chili – w zależności od ostrości wedle uznania,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • nasiona: dynia, sezam, słonecznik prażony,
  • zielona pietruszka natka.

PRZYGOTOWANIE

Podsmażamy cebulę na patelni, dodać do tego pokrojone warzywa, czosnek, przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 10 min, zalewając wodą. Dodać też rozmaryn. Na koniec dodać mleczka kokosowego i  świeżą czerwoną paprykę. Całość zblendować i na koniec posypać nasionami oraz natką pietruszki. Można też zagryźć z grzankami.  

Smacznego.