Ciasto czekalodowe bez wyrzutów

  • 26 Jan 2017
  • Dodane przez Marzena Michalec
  • Kuchnia

Nie wiem jak Wy, ale na kilka dni przed miesiączką mogłabym wcinać „czekoladowe” jak szalona!  W takich momentach z pomocą przychodzi wegańskie ciasto z pyszną polewą. Jego magią oprócz smaku i pożywności jest też i to, że składa się jedynie z 4 produktów i przypraw oraz polewy!

SKŁADNIKI:

  • fasola czerwona, 0,5 kg,
  • kakao ciemne 1/3 szklanki,
  • 2 banany średnie,
  • daktyle, 20-30 sztuk.

PRZYPRAWY

  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki imbiru
  • szczypta gałki muszkatelowej
  • 2 łyżki goździków
  • laska wanilii

POLEWA

PRZYGOTOWANIE

Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 30-40 minut, odsącz z wody. Fasolę także moczysz, gotujesz, odcedzasz, dodajesz banany i daktyle oraz przyprawy. Całą masę blendujesz i pieczesz w foremce do pieczenia przez 40 minut w temperaturze 180. Poczekaj aż ciasto ostygnie przed pokrojeniem. Przechowuj w lodówce nawet przez kilka dni.

Smaczności!