Ciasteczka BEZ

  • 25 Mar 2017
  • Dodane przez anna
  • Kuchnia

Ciasteczka BEZ

  •  bez jajek
  •  bez mąki
  •  bez cukru
  •  bez tłuszczu
  •  bez wyrzutów sumienia

Mam takie dni.. w zasadzie to codziennie.. że muszę, po prostu muszę zjeść coś słodkiego.. do kawy to już w ogóle lubię mieć pyszny dodatek.. najlepiej z domowej cukierni ;)

Ten przepis jest idealny - ciastka składają się z wartościowych składników, powoli uwalniają energię, więc sycą na długo (w przeciwieństwie do sklepowych słodyczy). Są także świetne dla biegaczy (najlepiej zjeść je 1h przed startem).

Skoro BEZ, to z czego?

Baza:
2 banany i 1 miękka gruszka (rozgniatamy w misce widelcem)

Reszta - rożnego rodzaju płatki, bakalie, ziarna słonecznika, orzechy, nasiona lnu - do wyboru, do koloru.

Suche składniki dodajemy do bazy owocowej  stopniowo, by uzyskać konsystencję na tyle zwartą, by udało się uformować ciasteczka.

Na wyłożoną papierem blaszkę, przy pomocy 2 łyżek, nakładamy gotową mieszankę formując je w okrągłe kształty.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

Smacznego :)