Wegański krem sernikowy

  • 17 Jun 2017
  • Dodane przez Marzena Michalec
  • Kuchnia

Jeśli nachodzi cię ochota na słodycz, postaw na smaczny i…słodki sernik wegański! Jego podstawą jest karmelowa kasza gryczana, kokos no i czekolada!

Zaczynamy od SKŁADNIKÓW:

Karmelizowana gryka

  • kasza gryczana niepalona – 400 g
  • syrop klonowy – 8 łyżek
  • cynamon – 6 łyżeczek
  • sól morska
  • cytryna – 1 szt.

Spód

  • karmelizowana gryka – 300 g
  • wiórki kokosowe – 45 g
  • daktyle – 135 g
  • olej kokosowy – 2 łyżki
  • sól morska

Masa serowa

  • orzechy nerkowca – 350 g
  • mleczko kokosowe – 2 puszki
  • olej kokosowy – 110 g
  • syrop klonowy – 0,75 szklanki
  • ekstrakt z wanilii (laska wanilii) – 2 łyżeczki
  • cytryna – 3 szt.
  • sól morska

Polewa czekoladowa

  • gorzka czekolada 70% – 1 tabliczka (taka czekolada nie zawiera mleka!)
  • mleczko kokosowe – 4 łyżki
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • syrop klonowy – 2 łyżki

Przygotowanie – dzień wcześniej

Kaszę gryczaną niepaloną namocz w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zostaw na noc. Kaszę bez problemu kupisz właściwie w każdym sieciowym sklepie i nie tylko. Następnego dnia wypłucz, odcedź.

  • kaszę zmieszaj z syropem klonowym, cynamonem i odrobiną soli morskiej, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 40°C na całą noc (12 godzin), lub 180°C (10-15 minut),
  • orzechy nerkowca zalewamy wodą i moczymy przez całą noc (12 godzin), potem odedź.
  • dwie puszki mleczka kokosowego włóż do lodówki na noc (12 godzin). Przyznam się, że zamiast mleka kokosowego z puszki zrobiłam swoje mleko kokosowe z wiórków za pomocą wyciskarki na finale dodając do niego olej kokosowy nierafinowany.

Przygotuj

  • formę o średnicy 20 cm
  • mikser

etap 1: Przygotowujemy spód sernika

Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do misy miksera wrzuć połowę karmelizowanej gryki, wiórki kokosowe, daktyle (jeśli są suche, należy zalać je ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, po czym odcedzić), olej kokosowy i odrobinę soli morskiej. Całość miksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj resztę kaszy i mieszaj. Wyłóż spód przygotowanej formy, dokładnie dociskając. Włóż do lodówki.

etap 2: Miksujemy składniki masy serowej

Przygotuj masę, której podstawą są nerkowce i wiórki kokosowe. Wyciągnij mleczko kokosowe z lodówki, do masy dodaj tylko krem, który znajduje się na wierzchu. Dodaj syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, skórkę otartą z trzech cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodaj szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

etap 3: Schładzamy sernik

Masę wylej na przygotowany spód. Przykryj szczelnie folią aluminiową i włóż do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondelka i roztop na małym ogniu. Ciasto wyjmij z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Dekoruj polewą i pozostałą gryką.
 

Smacznego!